Taste the gingerbread wonders from Turtă Dulce de Arcuș!

When family tradition meets trendy inspiration and lots of love there is always plenty of reason to celebrate life’s beauty. Indulge your sweet tooth with this cute story and with tasty gingerbread cars, teddy bears, flowers and hearts made with love by Turtă Dulce de Arcuș.

What is the story behind your store?

The making of gingerbread started 30 years ago, initially by my parents. My mother baked them and my father decorated them. I used to sit next to my father and observe how the gingerbread figurines came to life. So, I became familiar with gingerbread decoration fairly early, around the time I was 5 years old. I never thought back then that what had started out as play would eventually turn into my job. I graduated university in 2014 and my father passed away that same year. That is when I decided to join the family business full time. Since day one my goal was to bring some youthfulness into this small business. I find it important to have an online presence since that is where most people look for things to buy. In 2015 the idea of an online store was born. I used to think that it would only happen in the not-so-near future since I believed there was no way that creating an online store would be an easy task. A few months later I came across a newspaper article about Soldigo (then called Shoptsie) and I knew I had found the platform that would help me realize my online store.

turta-dulce-de-arcus-2

How did you come up with this name?

My parents started producing the gingerbread in Sepsiszentgyorgy. Back then we didn’t exactly have a name. We moved to Arkos in 2001. The buyers asked us often where we were from. We replied we come from Arkos. Then in time the name had stuck and people started mentioning us as the “Gingerbread from Arkos”. We started identifying with this name starting in 2006 and we have been using it in fairs as well, to help the buyers find us.

Where do you find the necessary tools and material that you use for creating your products?

Luckily nowadays it is easy to procure all the necessary materials and tools. We buy the honey from a local beekeeper. All the other ingredients (sugar, flour, spices etc.) come from local stores. Other tools, like the gingerbread patterns, are made by us but if we happen to find something interesting online, we order it from the internet. The gingerbread dyes were really hard to find a while back but luckily now they are easily accessible online.

turta-dulce-de-arcus-10

What inspires you to create your amazing products?

The majority of our current products have been designed by my father. Now I am also preparing many novelties myself. I try to walk with my eyes open and observe what it is that the buyers like. Many of our figurines were born when a buyer came up to us and said that they would like to buy a such and such shaped gingerbread. This is how the car, the bird, the truck and the bee shapes were born. I often browse the internet and observe the work of gingerbread makers abroad and I try to learn from them. And while doing so, we also try to preserve our signature style.

turta-dulce-de-arcus-4

Do you have a favourite product at the moment?

I love all our products, but my favourite at the moment would have to be the gingerbread-in-a-jar. The buyers love it too. Many of them say that it is a great idea and that it is too pretty to eat.

What are your plans for the future? Do you plan on introducing new products?

I would like to be even more active online and get our name some recognition. We are constantly introducing new products since our buyers, especially the returning ones, always look for new products.

turta-dulce-de-arcus-5

What do you think of the service that Soldigo offers and what is your general impression of Soldigo? Would you recommend Soldigo to others?

I really love Soldigo. It is transparent and easy-to-use. It has some really beautiful themes. It is an ideal choice for a small business owner. It does not require programming skills but if I ever had encountered any problems, the Soldogo team helped me very fast. I highly recommend it to everyone.

turta-dulce-de-arcus-6

Any advice for entrepreneurs that are starting out just now?

I would advise one thing. You have to search for a community of business owners so you have who to talk to when you have a problem. People who you can ask for help from. The utmost important thing for a business owner is to have a network of connections so you always have people to turn to in need.

Check out all of the lovely products of Turtă Dulce de Arcuș here.

Read the original interview in Hungarian below:

Mi az üzleted története? 

A mézeskalács készítést még szüleim kezdték el, még 3o évvel ezelött. Édesanyám sütötte a mézeskalácsokat és édesapám díszitette. Én gyakran ültem apukám mellett és figyeltem ahogy születnek a mézeskalács figurák. Lenyűgöztek a különböző színek és formák. Így, viszonylag korán, már 5 évesen neki fogtam én is a mézeskalács díszítésnek. Akkor még nem gondoltam, hogy ami játéknak indult egyszer majd a munkám lesz. Aztán 2014-ben befejeztem az egyetemet és ugyanebben az évben elhunyt édesapám. Ekkor döntöttem úgy, hogy teljes munkaidőben beállok a családi vállalkozásba. Első pillanattól kezdve megpróbálok ebbe a kis családi vállalkozásba egy kis fiatalos lendületet vinni. Fontosnak tartom, hogy jelen legyünk az online világban, hiszen az emberek manapság a legtöbb dolgot itt keresik. Így született meg, még 2015-ben, az online üzlet ötlete. Akkor még úgy gondoltam ez a távoli jövő, hiszen egy online üzlet elkészítése nem egyszerű feladat. Egy néhány hónapra rá viszont egy újságcikkben rátaláltam a Soldigora (akkor még Shoptsie) és tudtam, hogy megtaláltam az a felületet ami a segítségemre lehet az online üzletem megvalósításában.

turta-dulce-de-arcus-1

Honnan jött a név?

A mézeskalács készítést még Sepsiszentgyörgyön kezdték el szüleim. Akkoriban még nem igazán volt nevünk. 2001-ben költöztünk ki Árkosra. A vásárlók nagyon gyakran megkérdezték, hogy hova valósiak vagyunk. Mi meg válaszoltuk, hogy árkosiak. Aztán egyszer csak ránk ragadt, hogy ez az “Árkosi mézeskalács”. 2006-tól már mi is használjuk és minden vásárba ki is írjuk, hogy a vásárlók akik keresnek könnyeben megtaláljanak.

turta-dulce-de-arcus-3

Hol találod meg a termékeid elkészítéséhez szükséges anyagokat és eszközöket?

Mostmár szerencsére minden anyaghoz és eszközhöz könnyen hozzá lehet jutni. A mézet egy helyi termelőtől vásároljuk. Az egyéb alapanyagokat (cukor, liszt, fűszerek stb) helyi üzletekből szerezzük be. Az egyéb eszközöket mint például a mézeskalács formákat mi készítjük el de előfordul, ha valami érdekesre bukkanunk, hogy internetről is rendelünk. Az színezékeket régen nagyon nehéz volt beszerezni de mostmár szerencsére ez is könnyen elérhető az interneten.

turta-dulce-de-arcus-7

Mi inspirál hogy ilyen csodálatos termékeket alkoss?

A jelenlegi termékeink nagy többségét még édesapám tervezte. De mostmár egyre több újdonságot készítek én is. Próbálok nyitott szemmel járni és figyelem, hogy mi az amit a vásárlók szeretnek. Sok figuránk született úgy, hogy egy vásárló jött oda és mondta, hogy ő szeretne egy ilyen meg ilyen formát. Például így született meg az autó, a madárka, a kamion és a méhecske formánk is. De én nagyon sokat böngészem az internetet, figyelem a külföldi mézeskalácsosokat és próbálok tanulni tőlük. Persze mindezt úgy, hogy közben megőrizzem a mi jól kialakult stílusunkat.

Van jelen pillanatban kedvenc terméked?

Minden termékünket nagyon szeretem, de most a kedvencem a borkányos mézeskalács. A vásárlóknak is nagyon tetszik. Sokan mondják, hogy nagyon jó ötlet és, hogy olyan szép, hogy kár megenni.

turta-dulce-de-arcus-8

Mik a terveid a jövőre nézve? Szándékozol új termékeket bevezetni?

Szeretnék még aktívabb lenni az online világban, hogy minél jobban megismerjék a nevünket. Új termékeket mindig vezetünk be, hiszen a vásárlók, főleg a visszatérőek, azok mindig keresik az újdonságokat.

Mi a véleményed a szolgáltatásról amit a Soldigo nyújt és mi az általános benyomásod a Soldigoról? Ajánlanád a Soldigo-t másoknak is?

Nagyon szeretem a Soldigot. Átlátható és egyszerű. Nagyon szép témák vannak benne. Egy kisvállakozónak ideális választás. Nem igényel programozói ismereteket a használata de ha mégis valami próblémába ütköztem nagyon hamar segített nekem a Soldigo csapata. Bátran ajánlom mindenkinek.

turta-dulce-de-arcus-9

Mit tanácsolnál vállalkozóknak akik most vannak az út legelején?

Egy dolgot tanácsolnék. Keresni kell egy olyan közeget ahol ugyancsak vállalkozók vannak és akikkel meg lehet beszélni az esetlegesen felmerülő problémákat. Akiktől lehet segítséget kérni. Egy vállalkozónak a legfontosabb az, hogy legyenek meg a kapcsolatai, hogy mindig legyen valaki akihez lehet fordulni.

Biborka

Biborka Mathe is the Community Manager and Support of Soldigo and she'll be sharing valuable tips and tricks on how to address and convert customers that originates from her 3+ years in project management and customer acquisition. Art lover and foodie at heart, she is passionate about painting, fashion and puppies.


Try Soldigo free for 30 days!


Sing up now